sâmbătă, 8 iunie 2024

Când nu mai suntem în stare să schimbăm o situație, suntem provocați să ne schimbăm pe noi înșine.”

 Cine si cu ce ocazie a spus  urmatoarele cuvinte: Când nu mai suntem în stare să schimbăm o situație, suntem provocați să ne schimbăm pe noi înșine.”

Ce vrea sa exprime autorul prin acest citat?


Citatul „Când nu mai suntem în stare să schimbăm o situație, suntem provocați să ne schimbăm pe noi înșine” aparține lui Viktor Frankl. Acesta a fost un renumit psihiatru și neurolog austriac, supraviețuitor al lagărelor de concentrare naziste și fondator al logoterapiei, o formă de psihoterapie centrată pe găsirea unui sens în viață.

Viktor Frankl a rostit aceste cuvinte în contextul experienței sale din lagărele de concentrare și în lucrările sale despre logoterapie. Citatul apare în cartea sa „Man's Search for Meaning” (în română „Omul în căutarea sensului vieții”), în care relatează experiențele trăite în lagărele de concentrare și modul în care a reușit să găsească un sens în suferință.

Prin acest citat, Frankl dorește să sublinieze importanța adaptabilității și a transformării interioare în fața situațiilor incontrolabile. Când suntem confruntați cu circumstanțe pe care nu le putem schimba, Frankl sugerează că trebuie să ne concentrăm pe propria noastră reacție și să ne adaptăm perspectiva și comportamentul. În esență, citatul exprimă ideea că puterea de a găsi un sens și de a ne păstra demnitatea în situații dificile vine din capacitatea noastră de a ne schimba pe noi înșine.


Ce alte carti a scris acest autor?

Viktor Frankl a scris mai multe lucrări influente în domeniul psihologiei și psihoterapiei. Iată câteva dintre cele mai cunoscute cărți ale sale:

  1. "Man's Search for Meaning" (1946, 1959) - Tradusă în română ca „Omul în căutarea sensului vieții”. Aceasta este cea mai faimoasă lucrare a lui Frankl, în care descrie experiențele sale din lagărele de concentrare naziste și introduce conceptele fundamentale ale logoterapiei.

  2. "The Doctor and the Soul" (1946) - Tradusă în română ca „Medicul și sufletul”. În această carte, Frankl explorează ideea de sens în viață și cum poate contribui aceasta la sănătatea mentală și emoțională.

  3. "The Will to Meaning: Foundations and Applications of Logotherapy" (1969) - Tradusă în română ca „Voința de sens: fundamente și aplicații ale logoterapiei”. Aici, Frankl extinde ideile sale despre logoterapie și aplicarea lor practică.

  4. "Man's Search for Ultimate Meaning" (1975) - Tradusă în română ca „Omul în căutarea sensului ultim”. În această lucrare, Frankl se aprofundează în căutarea sensului suprem în viață și cum aceasta influențează existența umană.

  5. "The Unheard Cry for Meaning" (1978) - Tradusă în română ca „Strigătul neauzit pentru sens”. Frankl discută despre criza existențială și importanța găsirii unui sens în viață în fața suferinței și disperării.

  6. "Psychotherapy and Existentialism: Selected Papers on Logotherapy" (1967) - O colecție de lucrări și articole în care Frankl explorează diverse aspecte ale psihoterapiei existențiale și logoterapiei.

Acestea sunt doar câteva dintre lucrările sale, dar ele oferă o bună introducere în gândirea și contribuțiile lui Viktor Frankl în domeniul psihologiei și al căutării sensului vieții.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu