joi, 20 iunie 2024

Un om, adică, oricine ar fi el, are totdeauna ceva de ratat

 ”Un om, adică, oricine ar fi el, are totdeauna ceva de ratat, totdeauna descoperă că a vrut ceva, chiar fără să ştie precis ce anume, i-o spun alţii la urmă când nu mai e nimic de făcut, chiar dacă el ar dori să nu ştie.” (Citat din romanul "Cel mai iubit dintre pământeni")

Marin Preda (1922 - 1980), nuvelist si romancier român.


Citatul ales din romanul "Cel mai iubit dintre pământeni" de Marin Preda reflectă complexitatea și ambiguitatea dorințelor umane. Marin Preda, unul dintre cei mai importanți nuveliști și romancieri români din secolul XX, surprinde în acest pasaj o profundă înțelegere a naturii umane și a sentimentului constant de lipsă și regret care poate marca viața unui individ.

"Un om, adică, oricine ar fi el, are totdeauna ceva de ratat, totdeauna descoperă că a vrut ceva, chiar fără să ştie precis ce anume, i-o spun alţii la urmă când nu mai e nimic de făcut, chiar dacă el ar dori să nu ştie."

Acest citat ne invită să reflectăm asupra ideii că fiecare persoană, indiferent de circumstanțele sale, ajunge la un punct în viață unde realizează că a ratat ceva important. Aceasta descoperire este adesea influențată de percepțiile altora și poate apărea tardiv, când nu mai există posibilitatea de a schimba ceva. Sentimentul de regret și de dorință neîmplinită este o constantă în existența umană, iar conștientizarea lui poate fi dureroasă, dar inevitabilă.

Prin intermediul acestui citat, Marin Preda nu doar că explorează profunzimile psihologiei umane, ci și subliniază importanța auto-reflecției și a acceptării imperfecțiunilor vieții. Acesta este un aspect central în multe dintre operele sale, unde personajele sunt adesea confruntate cu propriile lor limitări și eșecuri, dar și cu speranțele și visele lor neîmplinite.


Va recomand sa cititi:  Cel mai iubit dintre pamanteni Vol.1 + Vol.2 + Vol.3




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu